marți, 17 iulie 2007

Trebuie sa va spun ceva despre frica

Fragment din cartea lui YANN MARTEL - VIATA LUI PI
Traducere de Catalina Chiriac - Editura Univers


Trebuie sa va spun ceva despre frica. Ea este unicul inamic adevarat al vietii. Numai ea o poate invinge. Este un adversar inteligent, tradator. Nu are decenta, nu respecta nici o lege sau conventie, nu are mila. Merge direct la punctele slabe, pe care le gaseste cu uimitoare usurinta. Totdeauna incepe in minte. Te simti calm, linistit, fericit. Apoi frica, deghizata sub masca indoielii blande, se strecoara in mintea ta ca un spion. Indoiala se intalneste cu neincrederea si neincrederea incearca sa iasa la suprafata. Dar neincrederea e un infanterist prost inarmat. Indoiala il invinge repede. Devii ingrijorat. Ratiunea preia lupta. Te linistesti. Ratiunea e bine inarmata. Dar, spre uimirea ta, in ciuda tacticii superioare si a unui numar de victorii de necontestat, ratiunea este infranta. Te simti slabit, sovaielnic. Ingrijorarea se transforma in groaza.
Apoi frica iti cuprinde corpul, care isi da seama ca exista o problema grava. Plamanii iti zboara ca pasarea, intestinele se preling ca sarpele. Limba iti cade, grea ca un oposum, maxilarele incep sa galopeze pe loc. Surzesti. Muschii iti tremura ca si cum ar suferi de malarie, iar genunchii incep sa-ti danseze. Inima se zbate in timp ce sfincterele se relaxeaza. Si la fel tot restul corpului. Toate organele te lasa. Numai ochii mai functioneaza. Ei sunt pironiti asupra fricii.
Iei decizii pripite. Concediezi si ultimii aliati: speranta si increderea. Te infringi singur. Frica, care e doar o impresie, triumfa.
Problema e dificil de exprimat in cuvinte. Caci frica, adevarata frica, cea care iti zdruncina temelia, cea care pune stapanire pe tine cand trebuie sa-ti recunosti mortalitatea, se cuibareste in memoria ta ca o cangrena: incearca sa strice totul, chiar si cuvintele pe care le folosesti pentru a o exprima. Prin urmare, trebuie sa te lupti ca sa-I dai expresie. Ca sa arunci stralucirea cuvintelor asupra ei. Pentru ca, daca n-o faci, daca frica devine un intuneric inexprimabil pe care il eviti, sau chiar reusesti sa-l uiti, te trezesti in fata a noi atacuri pentru ca n-ai luptat niciodata impotriva adversarului care te-a invins.

Niciun comentariu: