vineri, 6 iulie 2007

Persoanele abuzive, dominatoare - cu inclinatii manipulative sunt produsul fricii necontrolate.


Cei care incearca sa controleze alti oameni, sunt in general indivizi cu probleme serioase, ascunse, pe care insa incearca sa le rezolve in mod dezagreabil. Sunt fiinte umane depresive cu un nivel al increderii in propriile forte, si implicit al respectului de sine foarte scazut.
In situatia in care viata iti va pune in cale astfel de indivizi abuzivi care nu sunt putini, trebuie sa stii ca poti sa faci fata unei astfel de persoane numai daca reusesti sa ramai lucid.
Atentie, totusi, nimeni nu detine un ghid cu toate raspunsurile in viata, in multe cazuri solutia trebuie sa o gasesti singur! Intai trebuie sa evaluezi corect situatia si apoi sa actionezi.
Exista cateva cai de a recunoaste o persoana cu tendinte manipulative, abuzive si de a reactiona corespunzator.

Viata este o continua negociere cu cei din jurul nostru. Ne place sau nu.
Persoanele cu tendinte dictatoriale evita insa cu obstinatie sa negocieze ceva, doresc sa obtina tot timpul maximul fara a dori sa dea ceva in schimb.
Sistemul lor de valori este rasturnat fata de principiile general acceptate, cele care mentin structura sociala umana.
Distorsionarea realitatii sau trunchierea adevarului e una din principalele lor arme. Aceasta din cauza temerilor de care sunt dominate, cum ar fi teama de a nu mai pierde.
Sunt personajele contrastului, se tem de interactiunea cu cei din jurul lor, insa prefera locurile aglomerate, cluburile, restaurantele, mall-rile, stadioanele.
Au un adevarat cult cu privire la libertate si independenta, dar nu vor ezita nicio singura clipa sa o incalce pe a ta.
Cersesc compasiunea celor din jur cand traverseaza perioade dificile, dar nu au nici un pic de mila fata de cei pe care ii simt mai slabi. In particular discutiile despre sentimente omenesti cum ar fi: iubire, prietenie le starnesc ironia. Sunt trairi care le sunt straine, considerandu-le slabiciuni. Le mimeaza insa teatral in societate pentru ca dau bine.
Promisiunile lor sunt mai mereu fara acoperire.

Zambesc, stiu sa se faca extrem de placute cand au interesul, si chiar dau impresia ca ar dori sa comunice, sa discute, sa negocieze, dar in fapt, scopul lor e sa te subordoneze, sa te dreseze, sa te foloseasca, sa iti submineze increderea in propriile forte.

Sunt oameni care, datorita fricii excesive se adapteaza foarte greu la problemele vietii, din incapacitatea de a-si asuma riscuri. Memoria lor e focalizata pe esecurile trecute.
Vad viata ca o vanatoare, ca un razboi continuu. Sunt insa fiinte abile si ascund destul de bine felul lor de a fi. Nu va asteptati sa isi recunoasca vreodata greselile.
Actiunile lor pot fi catalogate usor ca parazitare, demoniace. Starea lor de spirit este instabila si trece rapid prin momente extreme.
Frica ce le domina mintea, le face incapabile de a invata din propriile greseli sau din propriul trecut.
Au fixatia obsesiva de a controla tot ceea ce le inconjoara.
Toate schimbarile pentru ele sunt exclusiv schimbari la nivel extern, mai concret ceilalti trebuie sa se schimbe, obligatoriu.
Sunt intruchiparea individualismului.
Daca totusi vor acepta schimbari si cu privire la propria persoana, o vor face numai cu privire la ambalaj, la tinuta. Chiar ajung datorita egoului lor exacerbat, sa confunde deseori respectul fata de sine, cu ingrijrea exclusiva a exteriorului. Au in aceste cazuri o grija vecina cu religiozitatea fata de aspectul lor si uzeaza mult de sexualitatea lor in atingerea telurilor.

Un alt punct forte al dominatorilor este abilitatea lor deosebita de a descoperi si exploata slabiciunile celor cu care interactioneaza! Au convingerea ferma ca doar prin actiuni energice si excesive pot avea succes. Pur si simplu din cauza disperarii care ii subjuga, nu mai vad si nici nu vor sa creada ca exista si o alta cale de a reusi in viata.

Atentie! Nu e usor sa interactionezi cu o persoana cu inclinatii dictatoriale! Nu va recunoaste nimic si nici nu va admite un dialog coerent. Va actiona cu disperare pentru a te convinge ca e numai si numai vina ta, ca tu esti cel care nu stii sa apreciezi eforturile. Te va umili, va schimba imediat cursul discutiei, se va criza. Va consuma extrem de multa energie pentru a te face sa crezi ca esti o fiinta lipsita de valoare, poate chiar inutila, tolerata doar din mila.
In cazul in care chiar ai inceput sa tii la persoana respectiva si ea a remarcat asta, totul va fi mult mai dificil. Pe masura ce relatia romantica avanseaza, descoperi ca te izoleaza ramai tot mai singur, prietenii tai se indeparteaza, in timp ce membrii familiei remarca faptul ca nu mai semeni cu cel dinainte. Te-a indepartat de zona ta de confort, ai devenit vulnerabil, o victima usoara.
Esti pierdut definitiv in aceast cosmar, in aceasta relatie distructiva? Nu trebuie sa te lasi orbit si mai ales datorita dragostei!
Nu deveni o victima! Nu meriti si nu cred ca doresti sa fie controlat, sa fii umilit.
Inainte de a-ti recastiga individualitatea si taria, este necesar sa determini cauza, daca aceasta relatie e cea care te-a indepartat si apoi sa schimbi aceste interactiuni. In majoritatea cazurilor singura solutie ramane ruperea definitiva a legaturilor, a relatiei cu o astfel de fiinta. Nu o poti ajuta cu nimic, nu o poti schimba tu, si nici nu ai dreptul sa faci asa ceva. Schimbarea trebuie sa vina de la ea. Din pacate, de milioane de ani numai esecurile ajuta omenirea sa se schimbe, sa evolueze.

Incearca intotdeauna sa mergi inainte si sa fii tu insuti! Lasa-i pe ceilalti sa vada mai mult cine esti tu ca fiinta interioara, decat cel care esti ca aspect ca, exterior. Nu condamna pe nimeni si mai ales o persoana cu discernamantul redus datorita disperarii! Nu ura pe nimeni! Sunt fiinte umane ca si tine care se confrunta cu un handicap emotional. Fara ele insa trebuie sa recunoastem viata ar fi banala chiar plictisitoare. Sunt pata de culoare care completeaza si da frumusetea tabloului.

Priveste viata cu optimism si bucurie!
Nu lasa frica sa te domine si pe tine, nu lasa egoul tau sa preia controlul! Ai altfel toate sansele sa devii si tu o astfel de persoana dominatoare ! Diferenta intre o persoana normala (termenul e relativ) si una diabolica e minora, difera numai nivelul interior al fricii. E o bariera subtila care poate fi trecuta fara sa iti dai seama. Hitler, Stalin, Mao, Pol-Pot traieste in fiecare dintre noi.


Iti suna cunoscut? Ai auzit chestii de genul asta sau ai vazut persoane care actioneaza asa? Daca totusi ti se intampla tie, probabil e o lectie de viata pe care trebuie sa inveti sa o depasesti.

Fii pregatit! In viata te vei confrunta sigur si cu acest tip de persoane dominatoare, dictatoriale. Unii specialisti in psihiatrie estimeaza ca circa 30-35% din populatia globului se incadreaza in aceste tipare. Spre norocul umanitatii, acest procent a ramas relativ constant de-a lungul timpului.

Altfel omenirea ar fi disparut de mult de pe suprafata pamantului.

Niciun comentariu: