luni, 7 mai 2007

FRICA SI CONTROL


Frica si Control

Frica este una dintre cele mai cumplite si devastatoare emotii. Frica este in fapt o imagine mentala pe care ne-o formam despre un eveniment posibil a surveni in viitor, imagine formata, plecand de la ideea ca in momentul in care acel eveniment se va intampla, nu vom fi capabili sa ii facem fata. Frica nu este altceva decat convingerea noastra ca suntem lipsiti de raspunsuri eficace la o anumita problema, o anumita situatie cu care nu ne-am confruntat inca.

"Nici o pasiune nu fura mintii toate puterile asa de bine cum o face frica". Edmund Burke (1729 - 1797)

"Doar un las are curajul sa spuna ca nu a cunoscut niciodata frica". Ferdinand Foch (1851 - 1929)

Dar frica este si un sentiment natural si sanatos care ne obliga sa punem atentie in tot ceea ce facem si prin aceasta ne permite autoprotectia.
Frica poate avea mai multe valente. Poate determina evitarea unor situatii lezante sau chiar periculoase dar, in acelasi timp poate fi folosita de altii pentru a te controla.

Sa vedem cum poate apare posibilitatea de a controla pe cineva?

In creier exista o zona cu scop strict numai pentru supravietuire, numita si creierul "reptilian", care este partea initiala a creierului uman. Pe masura ce specia umana a evoluat, creierul nostru a crescut si i s-au mai adaugat si alte sectiuni, cum ar fi sistemul limbic responsabil cu emotiile si portiunea celebrala care este responsabila de gandirea constienta. Creierul reptilian si limbic este localizat la baza creierului, protejat de restul creierului. Aceasta zona va functiona inca, pentru a asigura supravietuirea fizica, chiar cand celelalte parti ale creierului sunt deteriorate.

Cand apare sentimentul dominant de frica, zona reptiliana si limbica intra in actiune iar restul creierului, partea responsabila de rational, de gandire si logica este automat deconectata. Ca urmare a acestui blocaj celebral, raman doar doua alternative, de a fugi sau de a lupta.
In aceasta stare nu mai ai capacitatea de a gasi o alta solutie, de a gandi o alternativa la situatia respectiva.
Aceasta e starea unde doresc sa te aduca si care convine cel mai mult, acelora care vor sa te conduca.
Practic cum procedeaza? Iti creaza initial un presupus dusman, care poate exista fizic sau nu. Ii transfera acestuia toate calitatile negative posibile, il demonizeaza pur si simplu. Iti induc teama fata de el, iti blocheaza gandirea logica, si atunci ramai o fiinta cu posibilitati limitate, strict emotionala care asteapta doar sa fie dirijata.

Un robotel bipolar, o fiinta cu doar doua butoane: de atac sau de fuga.

Devine foarte simplu dupa ce ti-a fost indusa starea de teama sa ti se dea si o asa zisa solutie de rezolvarea a crizei. Creierul fiind complet blocat de frica, te asigur ca vei executa ceea ce ti se cere in mod automat. Acum ei pot da orice comanda in functie de interesele lor. O sa ti sa spuna ca asa e patriotic, legal sau numai in folosul tau. Si tu vei fi chiar fericit, entuziast.

Cei care au venit cu idea de a utiliza frica in controlul maselor au fost geniali.
Apropo, poate ca stii, in toate armatele de pe glob, se cere sa executi ordinul fara comentarii si de preferinta fara sa gandesti.

Ce putem face? In primul si in primul rand, trebuie sa iesim din starea de frica, pentru a fi capabil sa gandesti, sa iei decizii rationale. Sa poti sa iti utilizezi si partea de creier ramasa nefunctionala. Sa fii liber, sa poti sa faci alegeri. Daca ai probleme in a iesii din aceasta stare de teama continua, iata cateva solutii:

1. Inchide televizorul si mai ales incerca sa evitati programele si canalele de stiri. Te-ai simtit vreodata minunat, sau macar bine dispus dupa ce ai urmarit stirle? Chiar majoritatea reclamelor comerciale sunt facute sa te faca sa te simtiti inconfortabil sau temator. Moto-ul jurnalistului de stiri de pe tot globul este: "O stire rea este o stire buna - de difuzat". Oare de ce?

2. Iesi in natura si incearca sa observi frumusetea si armonia care te inconjoara. Lasa trecutul si nu te mai ingrijora de viitor. Bucura-te de fiecare moment. Gaseste-ti o ocupatie pasionala, plina de satisfactie, care sa opreasca mintea sa devieze spre trecut sau viitor.

3. Ingrijeste-ti corpul fizic si bucura-te de el. Ofera-i miscare,aer curat, mancare sanatoasa, apa pura, odihna. In scurt timp, o sa ai un sentiment de energizare, de bine general.

4. Fii vesel, bucura-te de viata si evita prezenta persoanelor negativiste din jurul tau. Nu cred ca ai doresti sa devii din nou nervos sau sa fii influentat de teama lor. Evita muzica agresiva sau cea cu accente depresive.

Pe masura ce vei iesi din starea de teama, vei putea sa gandesti din nou rational si creativ.
Incearca sa creezi numai unitate in jurul tau in locul vechii polarizarii create de fica.

Toata lumea iti va multumi.

Nimic nou sub soare!

"Optimistul vede o oportunitate in fiecare pericol, pesimistul vede un pericol in fiecare oportunitate."

Winston Churchill



P.S. In final mi-as permite o simpla recomandare.

Priviti in liniste macar odata pe zi, de preferinta dimineata clipul video de pe acest blog "Legea Atractiei-Vizualizare 1". Este un dar facut tuturor de realizatorii filmului "The Secret"

Astept cu interes comentariile voastre, la efectele sesizate.

Niciun comentariu: