marți, 1 mai 2007

EXPERIENTA VIETII


Traind - Experimentam

Traind, fiecare isi creeaza propria experienta. Uneori fara sa-si dea seama, atinge pe cei din jur si le schimba universul. Fiecare dintre noi este un creator, desi constientizarea acestui fapt este dificila. Ce s-ar fi intamplat daca, la un moment dat, profesia aleasa ar fi fost alta, daca am fi urmat sfatul parintilor, sau al prietenilor, sau propriul imbold? Daca, daca, daca....... E greu de spus. Nu ne punem astfel de intrebari pentru ca raspunsul pe care ni l-am da noua insine ar fi inexact, pentru ca vrem sa facem fata realitatii iminente. Ar fi fost o alta viata… am fi trait alte experiente, am fi fost acelasi angrenaj in roata vietii noastre.

Asa ca, in loc sa ne punem intrebari, in loc sa cautam raspunsuri si sa gasim solutii pentru problemele noastre, mergem, impinsi de “valul vietii” mai departe, pentru ca si ceilalti fac la fel. Si ceilalti au un serviciu, si ceilalti se lupta pentru supravietuire, si ceilalti au probleme, de ce n-am face la fel? Intrebarile, credem noi, nu-si au rostul in viata tumultuoasa bazata pe material. Totul e o goana dupa pozitie, functie, putere, statut social, casa, masina etc… Si atunci, de ce sa se piarda timpul cu probleme existentiale. Cel mai comod mod de a trai viata este cel de a urma exemplul celorlalti. E deja o cultura, un fel universal de a fi.

Tiparele prin care altii s-au realizat au devenit best seller-uri si sunt apoi copiate si transpuse in viata fiecaruia dintre noi. Cu totii ne dorim sa traim fara grija, sa fim asemeni personajului pe care il admiram, uitand ca, pana si acesta a avut propria experienta pentru a ajunge aici. O experienta proprie de viata, care i-a marcat destinul si astfel, chiar daca nu a constientizat, alegerea pe care a facut-o la un moment dat a fost cea care a determinat succesul ulterior.

Alegerile nu fac parte din cotidian, aceasta e idea ce-i calauzeste pe cei mai multi. De ce? Frica de schimbare, de un alt mediu, de un nou job, un nou oras sau o alta tara in care sa se poata afirma fiecare pe sine este paralizanta. Si atunci, calea cea mai usoara este aceea de a merge mai departe, de a persista in drumul trasat de altii, pe calea batatorita. Orice deviere este sanctionata si nu e privita de societate decat ca o anomalie.

Problema insa e , ca alegerea altora, exemplul altora e individual, nu se potriveste oricui. Nu toata lumea poarta aceasi marime la pantofi.

Iesirea din tipare nu este usoara. Si nu poate fi facuta oricum. Important este ca fiecare sa constientizeze la un moment dat, ca solutia problemelor poate fi o schimbare a atitudinii si mentalitatii.

Trebuie sa-ti traiesti viata, viata ta, cu greselile si succesele tale!

Si mai ales sa inveti macar din propriile tale greseli, sa nu le repeti la nesfarsit.

Traieste in prezent!



Nimic nou sub soare.



Niciun comentariu: