miercuri, 22 octombrie 2008

Apa si Frica


Apa sustine viata!

Am revazut recent documentarul "Apa".

Mi-am adus aminte ca intre oameni si apa relatia este biunivoca.

O fiinta umana care experimenteaza emotii negative cum ar fi frica, teama, ura, isi polueaza informational propria rezerva de apa.

Ca o consecinta directa apare influentarea viitorului propriu si implicit a propriei sanatati fizice si mentale.

Corpul uman contine apa intr-o proportie ce variaza intre 75% si 95%, iar in creierul uman apa se apropie de procentul maxim 95%.

"Apa" e un material video destinat mai mult celor care isi pun in mod constant intrebari cu privire la ce se intampla in jurul in viata lor. Si  mai ales celor care nu isi pun in mod obisnuit proprile greseli in spatele altora ci invata din ele si  devin puncte de start ale actiunilor lor corective.

Foarte probabil cei pasionati de cunoastere vor considera ca merita sa-si sacrifice 1 ora si 20 minute din viata pentru al viziona.

Cred ca acesta e motivul ce m-a determinat sa incorporez in aceasta pagina documentarul "Apa" .

Filmul e destul de lung dupa unele standarde, insa e extrem de interesant datorita temei abordate, al apei si al interactiunii ei cu Universul nostru.

Este un film care te pune sigur pe ganduri si care ridica multe intrebari.

Vizionare placuta!

Deci "Dragoste si Recunostinta".

marți, 5 august 2008

Transmitem frica si urmasilor nostrii?


In multe conversatii purtate dealungul timpului cu diversi cunoscuti, discutia a "derapat" nu de putine ori spre ideea, daca e corect sa ne educam si copii nostri, dupa un model similar celui in care am fost educati noi. Daca e corect ca ei sa fie dominati de aceleasi temeri, spaime care ne-au marcat negativ viata, si implicit pe noi ca fiinte.

Am ramas surprins, cat de mult e inradacinat in mintea noastra, in mentalul colectiv cliseul " Frica pazeste bostanii sau gradina".

Majoritatea sunt convinsi de necesitatea, ca si urmasii nostrii trebuie sa fie dominati de aceleasi temeri ca si noi. Ca drumul pe care am mers noi e acum verificat, validat chiar daca rezultatele nu au fost mereu pe masura asteptarilor noastre.

In multe cazuri, in final vine si dovada zdrobitoare a nivelului I.Q al interlocutorului meu. Afirmatia naucitoare, care pe mine personal ma lasa de fiecare data fara replica, "Ce doar asa face toata lumea!".

E posibil ca aici, in acest mod de gandire mimetic sa se ascunda si o farama de
egoism sau cinism estompat.
Oricum, sa fim seriosi, nimeni nu va recunoaste asta, chiar daca e reala.

Mi-a ramas insa in minte intrebarea unui prieten, pusa in mod retoric.

- De ce credeti ca Moise patriarhul biblic, intemeietorul primului stat evreu a decis sa "rataceasca" cu tovarasii lui prin pustiu timp de 40 de ani?

Distanta pe care au parcurs-o ei in cei 40 de ani, ar fi parcursa
astazi cu masina in doar cateva ore.

- Oare nu cumva planuise el, ca noul popor sa fie un popor de oameni liberi?

- Oare nu cumva dorea ca vechea generatie de evrei sclavi, educati in frica, cu biciul sa dispara?


Este interesant de urmarit video clipul urmator.

Modul in care isi educa copiii, un trib din India. Membrii acestui trib sunt renumiti in capturarea si imblanzirea cobrelor, si mai nou in recoltarea veninului lor.


Vizionare placuta!


Baby Vs Cobra - Funny home videos are a click away


P.S. Sarpele din film are coltii cu cere injecta veninul scosi, si e crescut ca orice anumal de casa.

marți, 8 iulie 2008

Mintea genereaza frica - Osho


Mintea nu poate sta linistita. Are nevoie continua de a gândi, de a se îngrijora.

Mintea functioneaza ca o bicicleta; daca continui sa pedalezi, continua sa mearga. Din momentul în care te-ai oprit din pedalat, vei cadea. Mintea este un vehicul cu doua roti ca o bicicleta, si gândirea ta este un pedalat constant.

Chiar daca uneori esti un pic tacut, imediat începi sa te îngrijorezi "de ce sunt tacut?" Orice ai face va crea îngrijorare, gândire, pentru ca mintea poate exista într-un singur mod - în alergare. Alergând dupa ceva, sau fugind de ceva, dar întotdeauna alergând. în alergare este mintea.

Din momentul în care te opresti, mintea dispare.

Acum chiar, te identifici cu mintea. Gândesti ca tu esti ea. De aici vine frica.

Daca te identifici cu mintea, natural ca, daca mintea se opreste, esti terminat, nu mai existi. si nu cunosti nimic dincolo de minte.

Realitatea este ca tu nu esti mintea.

Tu esti dincolo de minte. Deci este absolut necesar ca mintea sa se opreasca, pentru ca pentru prima oara tu sa poti sti ca tu nu esti mintea... fiindca tu esti înca acolo. Mintea s-a dus, tu esti înca acolo - si cu o mult mai mare bucurie, mai mare glorie, mai mare lumina, mai mare constientizare si mai mare fiinta. Mintea se prefacea... si tu ai cazut în capcana.

Ceea ce trebuie sa întelegi este procesul identificarii - cum poate cineva ajunge sa se identifice cu ceva care nu este el.


..........................................................................................................................................................


Adevăratul curaj constă în a avea tăria de a rămâne in solitudine şi aceasta înseamnă că înţelegeţi într-un mod perfect conştient faptul că sunteţi singur şi că nu poate fi altfel.
Ori vă amăgiţi, ori trăiţi acest fapt.
Daca puteti sa ramaneti singuri , absolut singuri , fie doar si o singura clipa , ego-ul va muri , eul va muri .
Ego-ul nu exista in sine ; el este intotdeauna in relatie cu cineva .


.......................................................................................................................................................

Sa nu depinzi de alţii !
Fii independent în fiinţa ta. Ascultă-ţi vocea interioară.

O vei putea auzi în momentul în care îţi linişteşti mintea - şi nu e greu. Şi când spun că nu e greu, e un fapt absolut sigur: nu e greu.

Dacă am putut eu, poţi si tu! Între noi nu e diferenţă. Toate fiinţele umane au potenţialul de a se cunoaşte pe sine însele.
În momentul când te cunoşti pe tine însuţi, nimeni nu-ţi va mai lua individualitatea.


Osho,



luni, 30 iunie 2008

Exista o legea Divina?


Intr-un recent interviu dat pentru o publicatie/magazin, reporterul a intrebat-o pe Margaret: „Exista ceva in genul legii divine?”

Prin intermediul lui Margaret am raspuns imediat: „Nu, nu exista”. Cel care lua interviul a parut surprins, dar intr-adevar nu exista nicio lege divina. Multi dintre voi veti fi surprinsi de acest raspuns deoarece sunteti atat de obisnuiti sa creati reguli si sa aveti legi in vietile voastre.

Oricum, ce e legea? Care e semnificatia legii?

Legea a fost creata sa controleze umanitatea. A fost creata de fiintele omenesti pentru a controla anumite zone ale vietii, pe care multi din cei ce au trait in acele timpuri au considerat ca trebuie controlate. Prin crearea legii, anumite aspecte ale vietii pot fi tinute sub supraveghere. Ei nu erau constienti la acel timp, ca daca indepartezi ceva, muti ceva, sau creezi o lege de interzicere a ceva, subiectul doreste si are nevoie de acel ceva si mai mult. Daca nu e subiectul unei constientizari constante, atunci in mod uzual nu iti trece prin minte.

Fiinta Suprema, Dumnezeu, Divinul (sau asa cum il acceptati multi dintre voi) nu face reguli, pentru fiecare dintre voi care este pe propria cale.

Ce poate fi drept pentru unul, nu e drept pentru altii.

Nu poti sa ai favoritisme!

Atatea razboaie si atata durere au fost creeate de legi, restrictii, limitari – toate in numele incercarii controlului umanitatii. Cu ceea ce accepta unul, altul va fi in dezacord! Deci nu exista lege divina, absolut de loc. Daca ar exista o astfel de lege ar fi chiar mai rau decat este in pe suprafata pamantului.

Multi privesc spre ceea ce e cunoscut ca fiind cele „10 Porunci”, ca lege divina, dar nu e asa. Creatorul/Fiinta Suprema nu ia parte cuiva, nu dicteaza, si nu doreste ca umanitatea sa lupte cu ea insasi. Asta e ceea ce legea creaza.

Pot sa scriu numai putin in acest mesaj despre acest subiect. Totusi, sper ca va ajuta pe multi dintre voi sa evolueze pe calea vibrationala spre o constienta mai inalta.

Deci, cum ati putea depasi in planul terestru ipostaza de a avea si a crea legi?

Prin a fi mai tolerant, mai iertator, iubitor, intelegator, neconditional si fara a judeca in tot ceea ce faceti si in toate relatiile din planul terestru.

Odata ce umanitatea invata aceste (tratamente) si altele de natura similara, atunci si numai atunci, oamenii vor trai alaturi in armonie si vor avea pace pretutindeni.

Maitreya.

Traducere a News Letter #206 - "Is There Divine Law?" - www.maitreya-edu.org




vineri, 27 iunie 2008

Schimbul de energie


In ultimul timp s-a scris mult si s-a vorbit despre arta manifestarii. Pentru unii oameni este foarte usor, in timp ce pentru altii este extrem de dificil.


De ce se intampla astfel?

Unele suflete in vietile lor trecute si-au folosit gresit energia lor financiara si nu au facut ceea ce hotarasera (initial) ca vor realiza cu ea. Acest fapt a provocat poate multa suferinta altor persoane sau chiar lor insisi, asa ca in aceasta viata, ei au ales sa invete prin rabdare, sau buna intentie. Deseori aceasta (etapa) poate dura catva timp in planul terestru pentru ca sa fie parcursa.

Altii au folosit in mod intelept in vietile trecute energia lor, si in felul acesta acum culeg rasplata pentru succesele lor trecute.

Totul e numai invatare.

In mod uzual Eul, Egoul va impinge continuu in trecut in frica lui de a se misca inainte.

Odata ce lectia este invatata, atunci energia se schimba.

O lectie importanta de invatat este schimbul de energie pentru serviciile primite. Pentru multi aflati pe calea trezirii, ideea de a plati pentru serviciile oferite noua in lumea spirituala este privita cu surprindere si resentiment. Adagio-ul pare a fi: ”Daca e de la D-zeu, de ce nu e gratis?”. Trebuie sa fie un schimb de energie pentru orice, fie ca e o sticla de lapte ori o sedinta spirituala. Din acest motiv ghicitorii din trecut spuneau: „ Fa o cruce in palma mea cu argint” inainte de a incepe ghicitul.

Schimbul de energie asigura oportunitatea Universului de a aduce si mai mult celui care daruieste.

Acolo unde ciclul schimbului de energie este mentinut, nu exista lipsa niciodata. Unul da si altul primeste. Acesta este conceptul din spatele zeciuielii religioase (Dania rituala) din lumea de azi. Totusi nu e vorba doar pentru religie. Este pentru toate sufletele odata ce au depasit frica de lipsuri.

Nu ramaneti ancorati in trecut datorita vechilor sisteme de credinte sau a fricii propriei de lipsuri. Daruiti cu dragoste si apreciere si Universul va va binecuvanta cu mai mult.

Maitreya.

18th June, 2008 - Message from Maitreya: Exchange Of Energy

www. maitreya-edu.org


"Intamplator sau nu, probabil ca nu, un prieten m-a intrebat zilele acestea despre interactiunea dintre Legea Karmei si "Legea atractiei" si implicit a manifestarii.

Cred eu ca traducerea mesajului lui Maitreya aduce un raspuns mult mai clar decat al meu.

sâmbătă, 31 mai 2008

Constientizarea - Compasiunea



Viata ta nu e mai buna sau mai rea decat a altcuiva.



Viata fiecarei persoane are suisuri si coborasuri, lucruri bune si lucruri rele, ras si lacrimi.


Nu trebuie sa refuzi experientele care vin la tine.

Nu exista nimic nedemn in ele.


Intr-adevar, daca privesti fara prejudecata, vei vedea ca nu exista lectie care sa vina la tine fara sa-ti aduca aminte, cu blandete, ca esti iubit si pretuit, exact asa cum esti.


Osho

===========================================================



Compasiunea inseamna, in fond, sa accepti greselile oamenilor, slabiciunile lor, sa nu te astepti ca ei sa se comporte precum zeii.

Aceasta pretentie este o cruzime, pentru ca ei nu vor fi capabili sa se comporte ca niste zei, iar apoi vor decadea atat in ochii tai cat si in proprii lor ochi.

Nu vor mai avea respect de sine.

I-ai schilodit intr-un mod periculos, stirbindu-le demnitatea."

"Adu-ti aminte sa nu umilesti persoana de langa tine cu compasiunea ta; altfel nu vei mai simti compasiune - in spatele cuvintelor , te vei bucura de umilinta pe care i-o vei aduce".


Osho, "Compasiunea"

---------------------------------------------------------------


Constientizarea se face în trei pasi.




Mai întâi, fii constient de corpul tau - când mergi, când tai lemne, sau când cari apa de la fântâna.

Fii atent la el, constientizeaza fiecare miscare, nu mai face lucrurile mecanic, ca un zombie, ca un somnambul.




Dupa ce ai devenit constient de corpul tau si de miscarile lui, treci mai departe la minte si la activitatea ei - gânduri, imaginatie, proiectii.

Când devii constient de minte, te asteapta o mare surpriza. Cu cât esti mai constient de ea, cu atât circula mai putine gânduri. Gradul de constientizare este invers proportional cu numarul gândurilor, energia fiind aceeasi. Când esti constient în proportie de suta la suta, nu mai exista
energie disponibila pentru gânduri, si mintea devine absolut tacuta.

Atunci este timpul sa mergi si mai adânc.


Al treilea pas este sa devii constient de sentimente, de stari de spirit, de emotii. Cu alte cuvinte, treci la inima si la activitatile ei.

Atunci te asteapta o noua surpriza.


Tot ce e bun creste, si tot ce e rau începe sa dispara. Iubirea creste, ura dispare. Compasiunea
creste, supararea dispare. Darnicia creste, lacomia dispare.

Când ai constientizat pe deplin inima, ai ultima si cea mai mare surpriza: nu trebuie sa mai faci nici un pas.
Un salt cantitativ se produce de la sine. Din inima, te pomenesti dintr-o data în însusi centrul fiintei tale. Acolo esti constient doar de constiinta.

Nu mai ai de ce altceva sa fii constient.
Iar asta este puritatea suprema.

Asta este ceea ce numesc eu iluminare.



Osho "Maturitatea"


marți, 27 mai 2008

Iubirea si Banii


Iubirea poate avea trei dimensiuni.

Una dintre ele este dependenta; este un lucru care se întâmpla majoritatii oamenilor. Sotul este dependent de sotie, sotia este dependenta de sot; se exploateaza unul pe celalalt, se domina unul pe celalalt, se poseda unul pe celalalt; fiecare îl reduce pe celalalt la un bun de consum. În lume, asa sta situatia în nouazeci si noua la suta din cazuri. Din cauza asta iubirea, care ar putea deschide portile paradisului, deschide portile iadului.



A doua posibilitate este iubirea dintre doua persoane independente. Asta se întâmpla rareori, si în cazul asta exista nefericire, pentru ca exista în permanenta conflict. Adaptarea nu e posibila, întrucât ambele persoane sunt foarte independente, nici una nu este dispusa sa accepte compromisuri, sa se adapteze dupa cealalta.
Este imposibil de trait cu oameni precum pictorii, gânditorii, savantii, care traiesc într-un fel de independenta, cel putin în mintea lor. Ei dau libertate celuilalt, dar acea libertate seamana mai degraba cu indiferenta, dau senzatia ca nu le pasa de celalalt, ca celalalt nu conteaza pentru ei. Îsi lasa reciproc spatiu, nu se baga unul în sufletul celuilalt. Relatia pare sa fie doar de suprafata se tem sa patrunda mai adânc unul în sufletul celuilalt pentru ca sunt mai atasati de libertatea lor decât de iubire, si nu vor sa si-o compromita.


A treia posibilitate este interdependenta. Asta se întâmpla foarte rar, dar atunci când se întâmpla, pamântul devine un paradis. Numai atunci poate fi vorba de iubire, caci cele doua persoane sunt într-o sincronizare perfecta, de parca ar respira una pentru cealalta, de parca ar fi un suflet în doua corpuri.



Primele doua posibilitati nu sunt în realitate iubire, sunt doar aranjamente sociale, psihologice, biologice. A treia este ceva de ordin spiritual.


---------------------------------------------------------

Banii sunt un lucru ciudat. Daca nu ii aveti, lucrurile sunt simple, nu apare nici o problema. Insa daca ii aveti, problemele isi fac, cu siguranta, aparitia.

Una dintre cele mai mari probleme pe care le creeaza banii este faptul ca nu stii niciodata daca tu esti cel dorit sau ei. Si acest lucru este atit de dificil de aflat, incit ai prefera sa nu ii ai deloc. Atunci, cel putin, viata ar fi simpla. Banii, care
ar fi putut reprezenta o mare placere, devin insa - in acest caz - o sursa de angoasa. Nu ei sunt insa adevarata sursa, ci propria ta minte.

Banii sunt folositori, nu este nici un pacat sa ii ai, nu este nevoie sa ai un sentiment de culpabilitate.
Acesta este modul in care mintea isi creeaza starea sa de nefericire. Chiar daca cineva te iubeste, nu ii pune aceasta intrebare delicata: daca va spune ca te iubeste, vei avea indoieli, iar daca va afirma ca este atras de banii tai, il vei crede. Insa, in acest din urma caz, daca atractia o reprezinta banii, intreaga relatie este terminata. Iar in cealalta situatie vei continua sa porti in tine banuiala ca este atras de banii tai, nu de tine. Insa nu e nimic rau: banii sunt ai tai, la fel cum ale tale sunt si nasul, ochii sau parul. Iar celalalt te iubeste in intregime. Banii reprezinta, de asemenea, o parte a ta. Nu ii considera ca pe ceva separat, si atunci nu va fi nici o problema.

Incearca sa traiesti o viata fara complicatii si cu cit mai
putine probleme posibil.

Osho





-"Are vreun sens fidelitatea?

- Da. Intr-o relatie, nu cred ca poti inlocui cu ceva sinceritatea".
(Dustin Hoffman)

miercuri, 21 mai 2008

Idei pentru o viata mai buna


  1. Fa o plimbare pe jos de 10-30 minute in fiecare zi. Si in timp ce te plimbi, zambeste. Acesta este antidepresivul suprem.
  2. Stai in liniste cel putin 10 minute in fiecare zi. Cumpara un lacat daca e nevoie.
  3. Cumpara un recorder si inregistreaza emisiunile tarzii si astfel vei dormi mai mult.
  4. Cand te trezesti dimineata completeaza urmatoarele propozitie: „Scopul meu azi e sa.........”
  5. Traieste in minte cu cele 3 E-uri = Energie, Entuziasm, Empatie.
  6. Joaca mai multe jocuri si citeste mai multe carti decat ai facut-o in anul trecut.
  7. Fa-ti timp si pentru spirit. Practica meditatia, tai-chi, yoga sau rugaciunea. Astfel iti asiguri combustibilul zilnic pentru viata noastra agitata.
  8. Petrece mai mult timp cu persoane peste 70 de ani sau sub varsta de 6 ani.
  9. Viseaza mai mult cand esti treaz.
  10. Mananca mai multa hrana ce creste in copaci sau plante si mai putina mancare procesata in uzine.
  11. Bea ceai verde si multa apa. Mananca fructe (de padure), peste oceanic, broccoli, nuci si alune.
  12. Incearca sa faci cel putin trei persoane sa zambeasca zilnic.
  13. Elimina dezordinea din casa, din masina si din biroul tau si da voie energiei sa curga libera in viata ta.
  14. Nu iti irosi energia pretioasa cu barfe, cu Vampirii energetici (persoanele pesimiste), cu problemele trecutului, cu ganduri negative sau lucruri care nu se afla sub controlul tau. E indicat sa-ti investesti energia in momentele pozitive ale momentului.
  15. Intelege ca viata e o scoala si tu esti aici sa inveti. Problemele sunt simple elemente din „programa scolara” care apar si apoi dispar ca si o ora de algebra, in schimb lectiile invatate dureaza intreaga viata.
  16. Mananca micul dejun ca un rege, pranzul ca un print si cina ca un student care tine banii pentru distractie.
  17. Zambeste si razi cat mai mult. Asta va tine la distanta Vampirii energetici. Acestia in general nu suporta oameni veseli in jurul lor.
  18. Viata nu pare mereu corecta, dar e cea mai buna varianta, totusi.
  19. Viata e prea scurta ca pierzi timpul urand pe cineva.
  20. Nu te lua prea in serios. Mai ales ca nici ceilalti nu te vad asa.
  21. Nu trebuie musai sa castigi orice disputa verbala. Fii de acord ca nu trebuie sa fii mereu de acord.
  22. Fa pace cu trecutul tau ca sa nu iti strici prezentul.
  23. Nu compara viata ta cu a altora. Nu ai nici cea mai vaga idee de ceea ce se intampla cu adevarat in viata lor.
  24. Nimeni nu e obligat pe lumea asta, sa-ti asigure tie fericirea, cu exceptia ta.
  25. Intreaba-te de fiecare data cand apare un asa zis dezastru: Va mai conta asta peste 5 ani?
  26. Iarta pe oricine si pentru orice.
  27. Ce gandesc altii despre tine nu e treaba ta.
  28. Divinitatea vindeca aproape orice.
  29. Tine mereu minte! Oricat de buna sau de rea este o situatie prezenta ea se va schimba.
  30. Slujba ta nu iti va purta de grije cand te imbolnavesti. Prietenii insa da. Tine-i aproape.
  31. Scapa de orice nu este util, frumos sau vesel.
  32. Invidia este o pierdere de timp. Deja ai tot ceea ce iti este necesar.
  33. Ceea ce e mai bun inca nu a aparut.
  34. Nu conteaza atat de mult cum te simti, cum te ridici, imbraci sau arati.
  35. Fa numai ce simti ca e drept.
  36. Suna-ti familia mai des sau mai da cate un e-mail: - Hei, ma gandesc la voi!
  37. In fiecare noapte inainte de a merge la culcare completeaza urmatoarea declaratie: Sunt multumit pentru ..........................ce am realizat azi.
  38. Tine minte ca esti mult prea binecuvantat ca sa fii stresat.
  39. Bucura-te de calatorie, bucura-te de fiecare clipa! Nu uita niciodata ca nu e una banala, ca o plimbare prin Disney Land. Mai mult ca sigur, nu doresti ca ea sa fie scurta.

Atentie!!! E numai o croaziera si e numai dus. Asa ca bucura-te din plin de ea!

Fie ca necazurile sa fie mai putine, fie ca momentele binecuvantate sa fie mai multe, fie ca nimic in afara fericirii sa nu intre pe usa voastra.

vineri, 16 mai 2008

Ai grijă ce îţi doreşti. S-ar putea să se îndeplinească!


"Tot universul conspiră să te ajute pe tine" - Paulo Coelho.





1. Amintiti-va mereu ca daca va ganditi la lucruri bune, atunci se vor produce lucruri bune.

In schimb, contrariul e tot atat de adevarat.


2.
Sunteti ceea ce ganditi ca sunteti. Daca va ganditi ca sunteti facut pentru a fi nefericit, veti fi nenorocit, daca va ganditi tot timpul ca sunteti bolnav, veti deveni bolnav.

Daca va simtiti neadaptat, veti da gres peste tot.


3.
Nu uitati ca subconstientul vostru nu argumenteaza niciodata. El accepta simplu si fara justificare ideile sau rationamentele constientului, oricare ar fi ele. Puteti sa va convingeti sub­constientul ca pamantul e plat, ca apa imbolnaveste de cancer sau altceva tot atat de absurd.

Deci mare atentie la ce spuneti subconstientului vostru.


4.
Aveti libertatea de a alege. Toata existenta noastra e bazata pe liberul arbitru.

Aveti posibilitatea de a alege, atunci de ce nu ati alege fericirea, sanatatea si prosperitatea?


5.
Rolul principal al subconstientului vostru este de a ocroti integritatea subconstientului vostru, ca sa nu fie coplesit de impresii false sau eronate.

Dar - atentie! - constientul este cel care alege natura convingerilor voastre; precizati cele care va apartin in mod exclusiv.


6.
Sugestiile si comentariile altora nu au nici o putere asupra voastra, in afara cazului, bineinteles, in care hotarati in alt fel - ceilalti nu pot comunica cu subconstientul vostru.

Comentariile acestea va pot prejudicia, in momentul in care spiritul constient le repeta de mii de ori, pana cand reuseste sa convinga subconstientul de adevarul lor.


7.
Fiti atenti la ce rostiti. Daca va petreceti timpul repetand ca sunteti incapabil, subconstientul vostru va va lua in serios. Am spus-o de nenumarate ori: el nu face deosebirea intre reali­tate si imaginar, el crede cu sfintenie tot ce-i relateaza constientul, in masura in care aceste cuvinte i se repeta de multe ori. Ca sa nu-l induceti in eroare, in loc sa spuneti "nu pot" spuneti mai curand "pot".

Transmiteti-i ideea ca reusiti tot ce va propuneti si acest lucru se va implini.

marți, 13 mai 2008

Fii creativ - Osho





Adevaratii oameni creativi stiu bine ca nu ei sint creatorii – ei sint doar un instrument, un medium.

Ceva se intimpla prin ei, ceva adevarat, dar nu ei sint cei care fac acel lucru.

Patru chei pentru a fi creativ :

1. Redevin-o asemenea unui copil si vei fi creativ. Toti copiii sint creativi. Creativitatea are nevoie de libertate - libertatea de minte, de cunostinte, libertatea de de prejudecati. O persoana creativa este cel care incearca sa creeze ceva nou.

2. Fii pregatit sa inveti. Cineva care e pregatit sa invete este un discipol si procesul de a fi pregatit sa inveti este disciplina.. .. Persoana creativa trebue sa dizolve toate "trebuie" si "nu trebuie" . Ea are libertate si spatiu, spatiu vast, ea are nevoie de tot cerul si de toate stelele, doar atunci spontanietatea profunda va incepe sa creasca.

3. Gaseste nirvana in simplitate. Niciodata nu iti permite tendinta de a dori sa fii mare, faimos, mai mare decat dimensiunea vietii insasi - niciodata. Dimensiunea vietii e perfecta, deci sa fii exact cum e viata, simplu, este perfect asa cum e. Dar traieste aceasta simlitate intr-un mod extraordinar. Aceasta reprezinta de fapt constiinta nirvanica.

4. Fii un visator. Si nu uita: visurile trebue sa fie transformate in realitate si nu realitatea schimbata in visuri.


Osho

marți, 22 aprilie 2008

Frica distruge, frica otraveste - Osho





Fiecare este imbracat intr-o armura.


In primul rind: copilul se naste, complet neajutorat, intr-o lume despre care nu stie nimic.


Este fireasc sa ii fie teama de necunoscutul care se deschide in fata lui.


El nu a uitat inca acele noua luni de deplina siguranta, in care era lipsit de orice grija, liber de orice raspundere, fara sa-si faca probleme in privinta zilei de miine.


Pentru noi este vorba de numai noua luni, pentru el este insa o eternitate.
El nu are notiunea timpului; nu stie nimic despre calendar, despre ore, minute, zile sau luni.
El a trait o eternitate in deplina siguranta, fara nici o responsabilitate. Apoi este aruncat deodata intr-o lume necunoscuta, in care depinde cu totul de ceilalti. Este deci firesc sa se teama.
Toti sunt mai mari decit el, mai puternici si ii este imposibil sa supravietuiasca fara ajutorul lor.
Copilul este constient de dependenta sa; el si-a pierdut independenta, libertatea. Dintr-un anumit punct de vedere, armura poate reprezenta o necesitate; poate ca este.


Insa, odata cu inaintarea in virsta, are loc nu numai o crestere ci si o maturizare, si incepeti sa deveniti constienti de ceea ce purtati in interiorul vostru.

Priviti indeaproape si veti gasi in voi teama.

O persoana matura trebuie sa renunte la tot ceea ce are vreo legatura cu frica. Astfel se instaleaza maturitatea.

Urmariti pur si simplu toate actiunile voastre, toate credintele voastre si intrebati-va daca au la baza realitatea, experienta sau teama.

Tot ceea ce se bazeaza pe teama trebuie aruncat imediat, fara nici o ezitare.

Este armura voastra.

Armura voastra psihologica nu poate fi indepartata; va veti lupta pentru a o pastra.

Sunteti singurii capabili de a face ceva pentru a o indeparta: trebuie sa ii examinati cu atentie partile componente.

Daca acestea s-au format ca urmare a intelegerii, a experientelor voastre, atunci nu trebuie operata o renuntare, ci o integrare in propria voastra fiinta. Insa nu veti gasi in armura voastra nici macar un singur lucru care sa aiba la baza experienta.


Ea este formata numai de teama, de la A la Z.

Intreaga noastra viata se bazeaza pe teama, iar toate celelalte experiente sunt otravite de ea. Iubim o alta fiinta, insa aceasta iubire are la baza frica.

Frica distruge, frica otraveste.

Cautam sa descoperim adevarul, insa in cazul in care cautarea noastra se bazeaza pe teama, nu vom reusi sa-l gasim. Orice ati face, retineti un singur lucru: cresterea voastra nu se va putea realiza daca are drept fundament frica; veti tremura si veti muri.

Frica este in slujba mortii.


O fiinta lipsita de teama este rasplatita cu toate darurile vietii.

Nu mai exista nici o separare; sunteti incarcati cu daruri, si in tot ceea ce intreprindeti aveti o putere, o siguranta, o extraordinara senzatie de integritate.

Osho

vineri, 11 aprilie 2008

Filozofia Fricii - Smecherul


Am primit de la cineva zilele trecute o gluma care circula pe net:

Cele cinci porunci ale vietii:

Sa nu gandesti.
Daca gandesti, sa nu spui.
Daca spui, sa nu scrii.
Daca scrii, sa nu semnezi.
Daca semnezi, sa nu te miri.



E o gluma amara, ce se incadreaza mai bine in zona de umor negru.

Randurile de mai sus rezuma in fapt filozofia primitiva a umanoidului care trece ca o umbra prin viata.

In limbajul underground, el este cel care se descurca, "Smecherul".

Este visul, idealul terestru al interlopului ascultator de manele.

Nivelul lui de cultura se rezuma strict la campionatul national sau poate si la cel european de fotbal.

Ratiune paralizata, inteligenta minima. Trist, las, coborat recent din copac, se adapteaza cu durere vietii terestre. Omul vierme, se taraste prin viata si isi schimba directia in functie de zona cu minima rezistenta.

El are numai nevoi de baza. Viata, ca la orice nevertebrat se rezuma strict la nevoile fiziologice ale organismului. Apa, papa, nani.... restul…. Totusi in sinea lui spera sa mai pice si altceva. E nostalgic, regreta tot ce trece.

Paraziteaza societatea terorizat de frica. Frica este emotia care il stapaneste 99% din timp si ii guverneaza viata.

Nu va asteptati sa recunoasca acest fapt. La capitolul sinceritate nu sta grozav.

Este ipocrizia intruchipata, cel dupa care s-a facut definitia din DEX, a oportunistului.

Se va prezenta tuturor celor care nu il cunosc, ca un adevarat luptator pentru binele umanitatii, un filantrop pur sange. Cartea lui de vizita si C.V. –ul sunt bine drese ca sa reliefeze profilul dorit. El a colaborat cu "Fosta...", colaboreaza cu succes cu " Actuala..". El e in multe cazuri chiar “Patriotul Verde”.

Pune mult acent pe actiuni mondene de genul “Sa vezi si sa fii vazut”.

Individ sters superficial, rigid se fereste sa invete ceva. Si-a creeat deja o masca de om sobru, distins, integru.

Nu mai are rabdare. Cu greu il poti convinge sa citeasca ceva.

Nu are principii, nu are pasiuni, nu are un tel in viata. In schimb are asteptari. Multe asteptari.

Se vaieta si critica pe oricine si orice, deoarece el e convins, crede cu tarie, ca modul lui de vietuire, filozofia fricii e unica care garanteaza ascensiunea sociala.

Vede viata numai in alb si negru, ca pe o lupta continua de supravietuire. Nu il poti cantrazice.

Fanfaron prin vocatie, are o reala pasiune pentru a promite orice si oricui.

Are cateodata idei, putine dar fixe. Lozinca lui “O promisiune nu costa nimic” ba, dimpotriva, poate aduce avantaje nesperate. Sau “ Fraierii se nasc in fiecare clipa, trebuie numai sa ii descoperi.”

Daca insa e fortat de cineva sa isi respecte promisiunile, devine agresiv si persoana respectiva si-a castigat un dusman sincer. Va fi evitat din acea clipa dar nu va fi uitat. Nu gandeste el foarte profund dar are memorie buna.

Are un cult aparte pentru razbunare.

El constitue nucleul tuturor societatilor totalitare din lume. Sprijina cu elan orice doctrina, fie de stanga fie de dreapta, fie extrema sau mai ales extrema. Va executa orice ordin, cat timp va avea impresia ca poate avea un minim avantaj sau el personal nu va fi afectat.

Nu face acte de caritate niciodata.

El e individul din spatele pustii cu luneta. Aici e zona lui de liniste, sanctuarul unde mediteaza.

Slugarnic cu sefii, si mizerabil cu subordonatii, daca ii are.

E delatorul profesionist. E autorul "curajos" al tuturor anonimelor.

Nu are prieteni decat de conjunctura. Pentru el cei din jurul lui sunt indivizi dupa care trebuie sa profiti. Prietenii sai vremelnici, naivii care se invart in jurul lui pana se prind intr-un tarziu cu cine au de-a face.

Are un adevarat talent de a detecta slabiciunile cuiva si a le exploata.

El e laudatorul profesionist. Unii au chiar diplome si medalii .

Daca vede pe cineva cazut jos nu va ezita sa-i dea si el un picior in gura. Nu ca ar avea ceva personal cu respectivul. E insa ocazia rarissima in care poate fi si el curajos.

E micul lui moment de glorie. Si nu il va rata!

Daca ii ceri sa se autocaracterizeze raspunsul lui e scurt si promt: Smecher!

P.S. Incerc sa-mi inchipui o lume unde toti indivizii ar fi ..."Smecheri".

E o dubla negatie, o utopie. Parazitii de obicei dispar odata cu organismul parazitat.

Sau poate cine stie, se pot parazita si unii pe altii ???? Cei mai "Smecheri" dispar ultimii. Ar fi un final grandios. Ar arata in sfarsit la toti dusmanii cine sunt ei.


"Mi-am spus într-o zi că nenorocul / n-are cum fi dat pe vecie / că poţi să-l schimbi dacă schimbi ceva în destin / ţinuta, numele, căutătura, amicii / o da, mai ales amicii"

(Ioan Es. Pop)


D.E.X.: IPOCRÍT s., adj. 1. s. făţarnic, mincinos, perfid, prefăcut, şiret, viclean, (livr.) fariseu, (reg.) proclet, (înv.) telpiz, (fig.) iezuit, tartuf, trombonist. (Mare ~ mai e şi ăsta!) 2. adj. duplicitar, fals, fariseic, făţarnic, mincinos, perfid, prefăcut, şiret, viclean, (livr.) machiavelic, (rar) machiavelistic, (reg.) proclet, (înv.) făţărit, telpiz, (fig.) iezuit, iezuitic, (pop. fig.) pestriţ, (înv. fig.) calp, zugrăvit. (O comportare ~.)

luni, 31 martie 2008

Nu va fie teama ! - Toti suntem liberi.



Everybody's Free (To Wear Sunscreen) Lyrics - Baz Luhrmann


Doamnelor si Domnilor din promotia 99

Daca as putea sa va ofer un singur sfat pentru viitor, acesta ar fi protectia solara.

Beneficiile pe termen lung ale protectiei solare au fost dovedite de savanti pe cand sfatul meu nu are alta baza de incredere in afara propriei si sinuoasei mele experiente.....

Asa ca va dau sfatul meu, acum.

Bucurati-va de puterea si frumusetea tineretii voastre; Oh... nicio problema; nu veti intelege puterea si frumusetea tineretii voastre pana cand aceasta nu va pali.

Credeti-ma, in 20 de ani o sa va uitati in urma la fotografiile proprii si o sa va reamintiti intr-un fel pe care nu il puteti percepe acum, cate posibilitati stateau in fata voastra si intr-adevar cat de fabulos aratati.

Nu sunteti asa de grasi cum va imaginati.

Nu va ingrijorati de viitor, sau ingrijorati-va, dar trebuie sa stiti ca ingrijorarea asta e tot la fel de eficace ca si incercarea de a rezolva o ecuatie de algebra mestecand guma.

Adevarata problema din viata ta e sa fii capabil sa depasesti ceea ce nu ti-a trecut niciodata prin mintea ta ingrijorata, tipul ala de privire fixa care iti apare in unele zile molcome de marti.

Fa in fiecare zi un lucru care te sperie!

Canta!

Nu fiti indiferenti cu sentimentele altor oameni, si nu stati alaturi cu oameni care sunt nepasatori fata de voi.

Fii relaxat !

Nu-ti irosi timpul pe gelozie, cateodata esti in fata, altadata esti in urma... cursa e lunga, si in final esti numai tu cu tine insuti.

Retine numai complimentele pe care le primesti, uita insultele, si daca reusesti sa faci asta, spune-mi si mie cum reusesti.

Pastreaza vechile scrisori de dragoste, arunca vechile declaratii bancare.

Intinde-te!

Nu te simti vinovat daca nu stii ce vrei sa faci cu viata ta... cei mai interesanti oameni pe care ii cunosc, nu stiau la 22 de ani ce doreau sa faca cu viata lor, unii dintre cei mai interesanti adulti de 40 de ani pe care ii cunosc inca nu stiu.
Ia calciu din belsug!

Fii ingaduitor cu genunchii tai, o sa le duci dorul cand se vor duce.

Poate te vei casatori, poate nu, poate vei avea copii, poate nu, poate vei fi divortat la 40 de ani, poate vei dansa „the funky chicken” la cea de-a 75 aniversare a casatoriei. Orice ai face, nu te felicita sau mustra singur prea mult – alegerile voastre sunt de fapt sanse pe jumatate, si asa este la oricine.

Bucura-te de corpul tau, utilizeaza-l in orice mod poti.... nu iti fie frica de el, sau de ceea ce cred alte persoane despre el, este cel mai maret instrument pe care o sa-l posezi vreodata.

Danseaza...chiar cand nu ai altundeva sa o faci ci doar in propria camera de zi.

Citeste instructiunile, chiar daca nu le urmezi.

NU citi reviste de frumusete, ele te vor face sa te simti urat.

Incearca sa-ti cunosti parintii, niciodata nu stii cand se vor duce pentru totdeauna.

Fii amabil cu fratii si surorile tele, ei sunt cea mai buna legatura cu trecutul tau si persoanele cele mai probabilile de a vi se alatura voua in viitor.

Intelegeti ca prietenii vin si pleaca, in afara de cei cativa pretiosi pe care ar trebui sa-i pastrezi.

Munceste mult sa umpli golurile din geografie si din stilul de viata, pentru ca, pe masura ce imbatranesti, cu atat ai mai multa nevoie de oamenii pe care ii stiai cand erai tanar.

Traieste odata in New York, dar pleaca inainte sa te fac dur, traieste odata in Carolina de Nord, dar pleaca inainte sa te inmoaie de tot.

Calatoreste!

Accepta unele adevaruri inalienabile, preturile vor creste, politicienii vor fi neseriosi, tu vei fi batran, si asa batran vei avea fantezii de genul:- “Atunci cand eram tanar preturile erau rezonabile, politicienii erau nobili si copii respectau batranii”.

Respecta-ti batranii!

Nu te astepta ca altcineva sa te sprijine!

Poate o sa ai un fond mutual, poate o sa ai o sotie bogata, dar niciodata nu vei stii cand oricare din ele poate disparea.

Nu fa prea multe necazuri parului tau, altfel cand vei avea 40 ani, vei arata de 85.

Fii atent ale carui sfaturi le urmezi, dar fii rabdator cu cei care ti le dau.

Sfatul e o forma de nostalgie, raspandirea e o cale de a pescui trecutul din cosul de gunoi, curatindu-l, acoperindu-i cu vopsea partile urate si reciclandu-l mai mult decat merita.

Dar ai incredere in mine in ceea ce priveste protectia solara.......


Traducere si adaptare a versurilor melodiei - Everybody's Free (To Wear Sunscreen) Lyrics - Baz Luhrmann


Don't be afraid - Everybody's Free

Everybody's Free (To Wear Sunscreen)





Ladies and Gentlemen of the class of ’99


If I could offer you only one tip for the future, sunscreen would be it.

The long term benefits of sunscreen have been proved by scientists whereas the rest of my advice has no basis more reliable than my own meandering experience…

I will dispense this advice now.



Enjoy the power and beauty of your youth; oh nevermind; you will not understand the power and beauty of your youth until they have faded.
But trust me, in 20 years you’ll look back at photos of yourself and recall in a way you can’t grasp now how much possibility lay before you and how fabulous you really looked….

You’re not as fat as you imagine.

Don’t worry about the future; or worry, but know that worrying is as effective as trying to solve an algebra equation by chewing bubblegum.

The real troubles in your life are apt to be things that never crossed your worried mind; the kind that blindside you at 4pm on some idle Tuesday.

Do one thing everyday that scares you

Sing

Don’t be reckless with other people’s hearts, don’t put up with people who are reckless with yours.

Floss

Don’t waste your time on jealousy; sometimes you’re ahead, sometimes you’re behind…the race is long, and in the end, it’s only with yourself.

Remember the compliments you receive, forget the insults; if you succeed in doing this, tell me how.

Keep your old love letters, throw away your old bank statements.

Stretch

Don’t feel guilty if you don’t know what you want to do with your life…the most interesting people I know didn’t know at 22 what they wanted to do with their lives, some of the most interesting 40 year olds I know still don’t.

Get plenty of calcium.

Be kind to your knees, you’ll miss them when they’re gone.

Maybe you’ll marry, maybe you won’t, maybe you’ll have children,maybe you won’t, maybe you’ll divorce at 40, maybe you’ll dance the funky chicken on your 75th wedding anniversary…what ever you do, don’t congratulate yourself too much or berate yourself either – your choices are half chance, so are everybody else’s.

Enjoy your body, use it every way you can…don’t be afraid of it, or what other people
think of it, it’s the greatest instrument you’ll ever own..

Dance…even if you have nowhere to do it but in your own living room.

Read the directions, even if you don’t follow them.

Do NOT read beauty magazines, they will only make you feel ugly.

Get to know your parents, you never know when they’ll be gone for good.

Be nice to your siblings; they are the best link to your past and the people most likely to stick with you in the future.

Understand that friends come and go,but for the precious few you should hold on.

Work hard to bridge the gaps in geography and lifestyle because the older you get, the more you need the people you knew when you were young.

Live in New York City once, but leave before it makes you hard; live in Northern California once, but leave before it makes you soft.

Travel.

Accept certain inalienable truths, prices will rise, politicians will philander, you too will get old, and when you do you’ll fantasize that when you were young prices were reasonable, politicians were noble and children respected their elders.

Respect your elders.

Don’t expect anyone else to support you.

Maybe you have a trust fund, maybe you have a wealthy spouse; but you never know when either one might run out.

Don’t mess too much with your hair, or by the time you're 40, it will look 85.

Be careful whose advice you buy, but, be patient with those who supply it.

Advice is a form of nostalgia, dispensing it is a way of fishing the past from the disposal, wiping it off, painting over the ugly parts and recycling it for more than it’s worth.



But trust me on the sunscreen…

marți, 25 martie 2008

Fericirea - Maitreya


Fericirea este dreptul fiecarui suflet. Totusi atat de multi dintre voi (cei) de pe suprafata pamantului sunt nefericiti si neinpliniti.

De ce se intampla aceasta?

Este datorita faptului ca voi nu stiti unde este fericirea.

Multi dintre voi nu v-ati uitat in voi insiva sa vedeti ce e de facut, ca sa puteti fi fericiti.

Voi (chiar) nu credeti ca sunteti capabili sa fiti fericiti din nimic.

Negativitatea atarna in jurul vostru ca o “piatra de moara”, si cu cat sunteti mai nefericiti, cu atat ea cantareste mai mult.

Fiecare dintre voi are un talent, ceva prin care poti sa traiesti pentru tine insuti, si de asemenea sa faci viata mai placuta pentru tine. Odata ce descoperi talentul tau imediat doresti sa mergi la munca. Doresti sa te dai jos din pat dimineata, si fiecare zi iti face placere. Tu doresti mai putin sa dormi, si fiecare zi devine o ocazie de veselie. Ai un zambet constant si energia ta este fara limite.

Iti trebuie curaj sa-ti descoperi talentul, deoarece odata ce l-ai descoperit, atunci tu trebuie sa il pui in aplicare, si asta iti aduce schimbare.

Egoul uraste schimbarea, si o va evita ori de cate ori poate.

Tu o sa spui, “Dar Maestre, cum o sa descopar care este talentul meu?” si eu o sa-ti spun tie: el este ceea ce faci cel mai bine dintre toti.

Unii oameni sunt buni in fel creativ, altii in comunicare, altii spiritual, altii in logica. Fiecare suflet are propriul lui talent, descopera-l si poti gasi fericirea. Daca dorestii sa o iei pe o cale mai scurta in gasirea talentului, atunci cauta un profesor/clarvazator, cineva care lucreaza pe nivel spiritual, acesta iti va canaliza informatiile despre talentul tau.

Nu mai fi nefericit, elibereaza-te si gaseste fericirea care iti este destinata. Nu te teme de schimbare, iti va aduce oportunitati sa-ti modifici viata pentru totdeauna.

Deasemenea nu lasa varsta sa te opreasca, multe suflete si-au schimbat directia tarziu in viata si si-au creat o viata mai buna pentru ei insasi.

Daca esti un suflet nefericit atunci descopera-ti talentul si gaseste-ti fericirea.

Maitreya.

Mesajul original in Limba Engleza si se gaseste pe site-ul www.maitreya-edu.org

duminică, 16 martie 2008

Legea intamplarii si a accidentului


Legea intamplarii si a accidentului - P.D. Uspensky

P.D. Uspensky unul din cei mai cunoscuti discipoli ai lui Gurdjieff. Intalnirea cu Gurdjieff a modificat fundamental viata lui Uspensky.

I: Ce intelegeti prin legea intamplarii, a accidentului?

R: Viata omului-maşina, a omului care nu poate sa faca, care nu are nici un fel de vointa şi nici un fel de putere de a alege, este controlata in totalitate de intamplare, pentru ca lucrurile in cazul unui om obişnuit se produc accidental, el nu gaseşte o anumita ratiune in ele.

Şi, la fel cum viata din punct de vedere exterior este controlata de influente externe intamplatoare, la fel şi viata interioara este controlata de influente interne şi externe care sunt in mod normal accidentale. Vei intelege aceasta daca vei intelege ce inseamna de fapt ca omul este intr-o stare de adormire, ca nu poate sa faca, ca nu-şi aduce aminte de sine insuşi. Cand intelegi acest constant flux de inconştienta sub care exista omul, cand intelegi starea sa de permanenta visare, de identificare, de aceasta agitatie mentala perma­nenta, de deviere totala catre linia de minima rezistenta.

Oamenii con­sidera ca accidentele sunt rare, dar de fapt aproape toate lucrurile care i se petrec sunt accidentale. Ce inseamna accidentale? Inseamna o combinatie de circumstante care nu depind de vointa omului, nici de vointa unei alte persoane, nici de factori de soarta (factorii de soarta sunt legati de educatie, de naştere). Un factor accidental are loc atunci cand doua linii ale unor evenimente diferite se incrucişeaza.

Sa presupunem ca un om sta sub acoperişul unei case ferindu-se de ploaie şi o caramida cade şi il loveşte in cap. Acesta va fi un accident.

Sunt doua linii separate ale cauzei şi ale efectului.

Deci o linie este linia mişcarii unui om şi faptul ca el se va opri sub acoperişul unei anumite case. Fiecare mişcare va avea influenta sa in a genera acest efect, dar caramida nu intra in aceasta linie a cauzei şi a efectului. Sa presupunem ca acea caramida a fost neglijent pozitionata şi din cauza furtunii s-a mişcat şi la un anumit moment a cazut. Nu este nimic in viata omului şi in existenta caramidei care sa le lege. Aceste doua linii ale cauzei şi ale efectului se intalnesc accidental.

I: Cine este vinovat de producerea accidentelor?

R: Alte intamplari. Nimeni nu produce accidentele. Trebuie sa priveşti viata in mod simplu.

Lucrurile se petrec fiind influentate de trei legi.

- Legea accidentului, cand lucrurile se petrec fara o legatura cu linia evenimentelor pe care noi le observam.

- Legea destinului - destinul se refera numai la influentele, caracteristicile cu care omul se naşte, cum ar fi: parintii, fratii, surorile, caracteristicile fizice, sanatatea şi lucruri de acest gen. Tot destinul este legat de naştere şi de moarte. Uneori anumite lucruri se pot produce an viata noastra influentate de legea destinului.

- Legea vointei - vointa poate fi a noastra proprie sau a unei alte persoane care ne influenteaza. Noi nu putem vorbi de vointa proprie atata timp cat de fapt nu suntem unitari.

Dar, studiind viata personala, devine clar ca aceste trei legi nu sunt suficiente. Este necesar sa introducem intre legea accidentului şi a destinului legea cauzei şi efectului, care controleaza o parte din evenimentele din viata unui om, pentru ca, daca observam cu atentie, diferenta dintre evenimentele controlate doar de intamplare şi evenimentele rezultate in urma legii cauzei şi a efectului devine foarte clara.

Din acest punct de vedere vom sesiza o diferenta considerabila intre oamenii obişnuiti. Exista oameni in viata carora evenimentele importante sunt rezultatul intamplarii şi exista alt gen de oameni, in cazul carora evenimentele importante din viata lor sunt rezultatul unor actiuni anterioare, fiind astfel influentati chiar de legea cauzei şi a efectului.

O alta observatie arata ca primul tip de oameni, cei care sunt cu totul sub influenta legii intamplarii, nu se apropie niciodata de o şcoala spirituala, sau daca o fac, o parasesc foarte repede, pentru ca un gen de accident ii face sa se apropie de ea, iar un alt gen de accident il poate face sa paraseasca o astfel de şcoala.

Numai oamenii a caror existenta este controlata de legea cauzei şi efectului, numai cei care s-au eliberat intr-o masura destul de mare de legea accidentalului, a intamplarii, sau care nu au fost niciodata cu totul acaparati de aceasta lege, numai aceste fiinte se pot apropia de o şcoala spirituala.

I: Ai spus ca omul este o maşina a carei actiuni sunt generate de influente externe, dar cine detine controlul?

R: Nu exista nici un control, trebuie sa ne transformam ca sa putem avea control. Diferite lucruri se petrec an jurul nostru şi noi suntem influentati de ele. Actiunea unei maşini influenteaza actiunea unei alte maşini. Suntem in permanenta influentati de aceste intamplari, Daca o intamplare nu se produce, atunci se va produce o alta.

Trebuie sa intelegem urmatoarele situatii: in cazul omului 1,2 sau 3 nu exista nici un fel de control. Practic, tot ceea ce se produce an viata lui este influentat de legea intamplarii. Exista un numar de evenimente care sunt rezultatul propriilor lui actiuni, dar fiinta necunoscand legatura dintre cauza şi efect le considera tot rezultatul intamplarii.

Controlul apare la un cu totul alt nivel şi la inceput nu putem controla decat propria noastra fiinta: reactiile, starile, functiile şi aşa mai departe. Apoi, incetul cu incetul putem extinde acest control astfel incat sa evitam anumite influente sau sa ne apropiem de altele. Este un proces care necesita efort şi rabdare pentru ca se produce destul de lent.

I: Cand incetam sa mai fim sub influenta legii intamplarii?

R: Cand ne dezvoltam vointa. Momentul in care vei fi cu adevarat liber de influenta legii intamplarii este un stadiu indepartat, pentru ca necesita mult timp şi munca, dar exista diferite stadii intermediare intre starea completa de libertate şi starea noastra actuala.

In conditii obişnuite, legea accidentalului este opusa posibilitatii de a avea un plan. O fiinta care intr-o anumita situatie se bazeaza pe un plan clar, stabilit dinainte, poate sa scape de legea intamplarii, dar pentru fiinta obişnuita este imposibil sa urmeze un plan, chiar daca işi propune acest lucru, pentru ca o combinatie de evenimente determinate de intamplare poate sa modifice realizarea acelui plan. Motivul pentru care este imposibil sa urmam un anumit plan in viata este, inainte de toate, absenta unitatii şi constantei in fiinta noastra, şi diversele influente exterioare care ne modifica foarte mult intentiile şi actiunile. Aceasta poate fi cu uşurinta verificat daca o persoana doreşte sa urmeze un anumit plan. Sa luam exemplu o fiinta care urmareşte sa obtina controlul de sine, care se lupta cu anumite obiceiuri greşite şi urmareşte sa se observe. Ea va remarca ca nu poate urma acest plan şi ca rezultatul va fi cu totul diferit de ceea ce intentiona, sau ca pur şi simplu uita de acel plan şi ca impulsul initial şi intelegerea necesitatii unei astfel de actiuni, in timp pur şi simplu dispare.

Dar, daca continua cu fermitate sa se observe pe ea insaşi, sa lucreze in acest sens, observa ca in timp influenta legii intamplarii scade.

Fiinta obişnuita este sub influenta legii intamplarii, lucru care, daca suntem atenti, il observam foarte clar. Daca nu ne transformam, vom fi in continuare sub influenta acestei legi, dar transformandu-ne şi fiind atenti moment de moment acest lucru se poate schimba.

Teoria legii intamplarii este foarte simpla. Aceste accidente se petrec numai in momentul in care locul este gol. Daca este ocupat, ele nu se pot petrece.

Ocupat de cine? Ocupat de actiuni conştiente. Şi daca nu poti realiza actiuni conştiente, cel putin trebuie sa urmareşti sa realizezi actiuni cu o anumita intentie clara şi atunci cand o munca spirituala şi tot ceea ce este legat de ea devine cu adevarat centrul realitatii fiintei, acea persoana va reuşi sa se elibereze de actiunea legii intamplarii.


Fragment din cartea "A PATRA CALE" de P.D. Uspensky - Editura Ram 1997