vineri, 3 august 2007

Frica de batranete - Osho


Fiecare om imbatraneste. Din ziua in care te-ai nascut, imbatranesti clipa de clipa, zi de zi. Copilaria e un flux, tineretea la fel, doar batranetea se termina. Singura calitate a batranetii este ca iti aduce odihna finala. Insa exista cateva legi pentru varsta de mijloc... In ceea ce ma priveste, n-am fost niciodata copil, n-am fost niciodata tanar, nu voi fi niciodata batran si nu voi muri niciodata. Eu cunosc singurul lucru din mine care este neschimbator si etern.

Prima lege este Legea lui De Never:

"Sa nu faci niciodata speculatii cu privire la ceea ce se stie in mod sigur".

Stii foarte bine ca imbatranesti, nu are nici un rost sa faci speculatii pe tema asta, pentru ca ai sa fii si mai nefericit.
Legea e frumoasa:"Sa nu faci niciodata speculatii cu privire la ceea ce se stie in mod sigur".
De fapt, in afara de moarte, nimic in viata nu e sigur; se pot face speculatii cu privire la toate, exceptand moartea. Iar batranetea este usa spre moarte.

Ale legi sunt:

"Varsta de mijloc e atunci cand incepi sa-ti confunzi sentimentele cu simptomele."
"Stii ca ai imbatranit atunci cand o fata iti spune NU, iar tot ce simti este usurare."
"Batranetea e atunci cand incepi sa stingi lumina din economie si nu din motive romantice."
"Batranetea e acea perioada a vietii in care ideea de a merge inainte este sa ramai la acelasi nivel."
"Batranetea este atunci cand poti sa faci tot atat cat ai facut intotdeauna, dar ai prefera sa nu faci."

Batranetea este o experienta misterioasa, insa toate aceste legi au fost descoperite de mintea occidentala. In toata literatura Orientului, eu n-am gasit un singur om sa vorbeasca despre batranete in felul asta. Dimpotriva, batranetea este pretuita.
Daca viata ta s-a deplasat pe orizontala, esti doar batran; daca insa viata ta, constiinta ta, s-a deplasat pe verticala, in sus, ai atins cu frumusetea si gloria batranetii. In Orient, batranetea e sinonima cu intelepciunea.

Osho

=========================================

Niciodata nu e prea tarziu sa fii ceea ce vrei sa fii.


In prima zi de scoala, profesorul ni s-a prezentat si ne-a dat drept sarcina sa facem cunostinta cu cineva necunoscut. M-am ridicat sa ma uit in jur si atunci o mana fragila imi atinse umarul. Cand m-am intors, am vazut o batranica marunta, cu chipul brazdat de riduri, care ma privea cu un zambet ce ii lumina intreaga fiinta.

Spuse: - Buna, frumosule. Ma numesc Rose. Am 86 de ani. Pot sa te imbratisez?

Am izbucnit in ras si, dupa acceptul meu, ma stranse in brate cu putere.

- Ce cauti la universitate la varsta asta frageda si inocenta? am intrebat.
- Vreau sa gasesc un barbat bogat, sa ma casatoresc, sa ma stabilesc la casa mea, sa fac niste copii, raspunse ea zambind.
- Hai sa lasam gluma, am reluat. Eram foarte curios sa aflu ce o motivase sa abordeze acest gen de provocare la varsta ei.
- Dintotdeauna mi-am dorit sa merg la universitate si acuma mi se indeplineste visul, imi spuse.

Dupa curs ne-am dus la bufetul studentesc si am baut un milkshake de ciocolata. Ne-am imprietenit pe loc. Timp de trei luni, zilnic, dupa ore, plecam impreuna si stateam de vorba necontenit. Eram de-a dreptul fascinat sa ii ascult acestei "masinarii a timpului " confesiunile atat de bogate in intelepciune si experienta. De-a lungul anului, Rose a devenit " mascota " campusului si se imprietenea cu usurinta cu toata lumea, oriunde s-ar fi dus. Ii placea sa se puna la patru ace si sa se lafaie in atentia pe care i-o acorda toata lumea in jur. Si se bucura de fiecare clipa. La sfarsitul semestrului am invitat-o pe Rose sa tina un discurs la banchetul fotbalistilor.

Imi vor ramane mereu in minte invataturile ei.

A fost prezentata si a pornit spre tribuna.
Cand a inceput discursul ei pregatit de acasa, scapa trei dintre cele cinci cartonase pe care isi notase ce voia sa spuna. Deranjata si stanjenita, se apleca spre microfon si spuse pur si simplu:

- Imi pare rau ca sunt atat de neindemantica. Am renuntat la bere in favoarea whiskey-ului si marca asta, Lent, ma baga in mormant. N-am sa reusesc sa mai pun in ordine cartonasele astea, asa ca am sa va spun ceea ce stiu.

Noi am ras si ea tusi ca sa-si dreaga glasul.
Continua:

- Nu incetam sa ne jucam pentru ca imbatranim. Imbatranim pentru ca incetam sa ne jucam. Exista numai patru secrete pentru a te mentine tanar, a fi fericit si a deveni un om de succes. Trebuie sa razi si sa gusti umorul fiecarei zile. Trebuie sa ai un vis. Atunci cand ramai fara vise, mori. Suntem inconjurati de oameni morti si nici nu ne dam seama. E o mare diferenta intre a imbatrani si a evolua. Daca ai 19 ani si stai in pat inert timp de un an, fara sa faci un lucru productiv, vei implini 20 de ani. Daca am 87 de ani si zac in pat timp de un an fara sa fac nimic voi implini 88. Toata lumea imbatraneste. Nu e nevoie de talent sau pricepere. Ideea e sa evoluezi, identificand mereu oportunitatile care se ascund in inima schimbarii. Nu regreta nimic. Cei care sunt deja batrani nu regreta ceea ce au facut, ci mai degraba ceea ce nu au facut. Numai cei care au regrete se tem de moarte.

Si-a incheiat discursul cantand cu avant " Trandafirul ". Ne-a incurajat sa ii studiem versurile si sa le punem in practica in viata cotidiana.

Rose si-a luat diploma pe care o dorise atatia ani. La o saptamana dupa absolvire, Rose s-a stins pe tacute in somn. Peste 2000 de studenti au fost alaturi de cea care le-a demonstrat ca nu e niciodata prea tarziu sa fii ceea ce vrei sa fii.

SI NU UITATI: NU POTI ALEGE SA IMBATRANESTI SAU NU; DAR POTI ALEGE SA EVOLUEZI!

Un comentariu:

Gheisha spunea...

Superb articolul.