marți, 5 august 2008

Transmitem frica si urmasilor nostrii?


In multe conversatii purtate dealungul timpului cu diversi cunoscuti, discutia a "derapat" nu de putine ori spre ideea, daca e corect sa ne educam si copii nostri, dupa un model similar celui in care am fost educati noi. Daca e corect ca ei sa fie dominati de aceleasi temeri, spaime care ne-au marcat negativ viata, si implicit pe noi ca fiinte.

Am ramas surprins, cat de mult e inradacinat in mintea noastra, in mentalul colectiv cliseul " Frica pazeste bostanii sau gradina".

Majoritatea sunt convinsi de necesitatea, ca si urmasii nostrii trebuie sa fie dominati de aceleasi temeri ca si noi. Ca drumul pe care am mers noi e acum verificat, validat chiar daca rezultatele nu au fost mereu pe masura asteptarilor noastre.

In multe cazuri, in final vine si dovada zdrobitoare a nivelului I.Q al interlocutorului meu. Afirmatia naucitoare, care pe mine personal ma lasa de fiecare data fara replica, "Ce doar asa face toata lumea!".

E posibil ca aici, in acest mod de gandire mimetic sa se ascunda si o farama de
egoism sau cinism estompat.
Oricum, sa fim seriosi, nimeni nu va recunoaste asta, chiar daca e reala.

Mi-a ramas insa in minte intrebarea unui prieten, pusa in mod retoric.

- De ce credeti ca Moise patriarhul biblic, intemeietorul primului stat evreu a decis sa "rataceasca" cu tovarasii lui prin pustiu timp de 40 de ani?

Distanta pe care au parcurs-o ei in cei 40 de ani, ar fi parcursa
astazi cu masina in doar cateva ore.

- Oare nu cumva planuise el, ca noul popor sa fie un popor de oameni liberi?

- Oare nu cumva dorea ca vechea generatie de evrei sclavi, educati in frica, cu biciul sa dispara?


Este interesant de urmarit video clipul urmator.

Modul in care isi educa copiii, un trib din India. Membrii acestui trib sunt renumiti in capturarea si imblanzirea cobrelor, si mai nou in recoltarea veninului lor.


Vizionare placuta!


Baby Vs Cobra - Funny home videos are a click away


P.S. Sarpele din film are coltii cu cere injecta veninul scosi, si e crescut ca orice anumal de casa.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Din pacate este adevarat , in ziua de astazi frica predomina in lume , sub diferite forme (frica de a nu lua un examen , de a fi concediat - in general frica de esec si frica de necunoscut).La romani exista si notiunea de "frica de Dumnezeu".Nu credeti ca acest tip de frica se datoreaza insuficientei cunoasteri a Divinitatii , si de fapt ar trebui sa exista iubirea de Dumnezeu si nu frica?
Rares

Toni spunea...

Nu intamplator a aparut termenul de "Frica de Dumnezeu". E de fapt piatra de temelie a puzderiei de institutii religioase. Acestea au aparut exact datorita acestei sintagme strecurate insidios. Astazi nimeni nu mai are interesul sa recunoasca acest lucru dar, daca credinciosilor nu le-ar fi frica, nu ar mai baga mana in buzunar, si institutiile respctive ar disparea pur si simplu.