luni, 24 septembrie 2007

Osho - Bucurati-va de viata


Un om inceteaza sa se mai gandeasca la bani numai atunci cand incepe sa traiasca in prezent. Banii inseamna viitor; inseamna siguranta viitorului, o garantie pentru viitor. Daca ai un cont echilibrat in banca, viitorul tau este protejat. Daca ai un caracter bun, chiar si viata dupa moarte este sigura. Lumea intreaga gandeste in termeni financiari. Cei ce gandesc in termeni de putere politica tot la bani se gandesc, pentru ca banii nu sunt decat un simbol al puterii. Din cauza asta poti sa acumulezi din ce in ce mai multi bani, insa niciodata nu te paraseste dorinta de a avea mai multi – pentru ca setea de bani este nelimitata si fara de sfarsit. Si oamenii sunt insetati de putere pentru ca in adancul lor sunt goi. Ei vor sa umple cumva golul cu ceva – cu bani, putere, prestigiu, respectabilitate, caracter, virtute. Vor face orice; vor sa isi umple goliciunea interioara.
Eu nu va spun sa renuntati la bani. Asta vi s-a tot spus de-a lungul veacurilor si nu v-ati schimbat.
Eu va voi spune altceva: bucurati-va de viata, sarbatoriti viata si obsesia banilor va disparea automat. Si cand va disparea de bunavoie, nu va lasa nicio zgarietura si nici o rana in urma sa.

Sunt doar doua feluri de oameni pe lume: cei care incearca sa-si umple goliciunea interioara si acele persoane foarte rare si deosebite care incearca sa-si vada aceasta goliciune.

Aceia care incearca sa umple golul raman goi, frustrati. Ei continuasa adune gunoi, intreaga lor viata este inutila si searbada.

Numai ceilalti oameni, acei foarte deosebiti care incearca sa-si priveasca golul interior fara nicio dorinta de a-l umple, acei oameni devin meditativi. Meditatia inseamna sa-ti privesti goliciunea interioara, sa ii dai binete, sa te bucuri de ea, sa fii una cu ea, fara nici o dorinta de a o acoperi – nu e nevoie de asta, pentru ca golul acesta e deja plin. Pare gol pentru ca tu nu il vezi cum trebuie. Tu il vezi cu mintea; e gresit. Daca lasi mintea deoparte si-ti privesti goliciunea, vei vedea ca e minunat de frumoasa, divina, plina de bucurie.
Nu mai e nevoie de nimic altceva!
Numai atunci un om inceteaza sa se mai gandeasca la bani, la putere, la paradis – pentru ca el este deja in paradis, pentru ca este deja bogat, pentru ca este deja puternic. Oamenii se gandesc incontinuu la bani, la bani si numai la bani. Tu nu esti cu nimic special, Ramdas, esti o persoana anormal de normala, la fel de nevrotic ca oricine altcineva. Dar te rog scapa de nevroza asta! Traieste clipa, nu te mai preocupa de viitor si banii isi vor pierde stralucirea! Traieste clipa cu atata totalitate si abandon, ca si cum nu ai mai trai nici un moment in plus, ca si cum ar fi ultima clipa! In acel moment, orice dorinta de bani si putere pur si simplu dispare.
Daca ai afla brusc ca azi vei muri, ce s-ar intampla? Te-ar mai interesa banii? Dintr-odata, orice dorinta de bani te va parasi. Daca azi ar fi ultima ta zi de viata, nu ai risipi-o gandindu-te la ziua de maine si la bani; pentru ca nu mai exista nici un maine. Pentru ca traim numai in zilele de maine, banii au devenit foarte importanti. Si pentru ca nu traim, ci doar ii imitam pe ceilalti, banii au devenit foarte importanti. Cineva construieste o casa, si tu i te simti inferior. Nu erai deloc nemultumit cu casa ta acum cateva zile, insa acum, pentru ca cineva construieste o casa mai mare, apare comparatia: si te raneste, iti raneste ego-ul. Ai vrea sa ai bani. Cineva a facut altceva, ceva diferit, si ego-ul tau se simte deranjat. Renunta la comparatii si poti sa te bucuri de viata la maxim. Persoana care se bucura de viata nu are nici o dorinta de a poseda, pentru ca stie ca, in viata, lucrurile adevarate de care merita sa te bucuri nu pot fi cumparate. Dragostea nu poate fi cumparata. Da, sexul poate fi cumparat. Deci un om care stie ce e dragostea nu va fi interesat de bani. Dar unul care nu stie ce e dragostea, va fi obligat sa ramana interesat de bani, pentru ca banii pot cumpara sex, si el numai sexul il cunoaste.
Nu poti cumpara noaptea instelata. Unui om care stie sa se bucure de o noapte plina de stele nu ii va pasa de bani. Nu poti sa cumperi un apus de soare. Desigur, poti sa iei un Picasso – insa cine stie sa se bucure de un apus de soare nu va fi deloc interesat sa cumpere un tablou.

Viata este o pictura atat de minunata, o pictura in miscare, vie.

Fragment din "Sarbatoreste viata, si obsesia banilor va disparea automat" OSHO

Un comentariu:

Anonim spunea...

Eu unul o sa incerc sa ma bucur de viata. Multumesc pt ca ai postat acest fragment si sunt foarte bucuros ca l-am gasit.Intr-adevar intelept!