luni, 24 septembrie 2007

Fericire vs. Nefericire


Un sannyasin a spus: Ma simt fericit – mai fericit decat am fost vreodata inainte.

Foarte bine. Atunci acum cauta sa nu pierzi acest sentiment. E foarte dificil sa fii fericit si foarte facil sa fii nefericit. Oamenii aproape intodeauna aleg cele mai usoare lucruri – si a fi nefericit este foarte usor. Nu necesita nici un talent sa fii nefericit. Ati observat?
A fii fericit este un mare talent. Inteligenta deosebita, constienta deosebita – trebuie sa fii aproape un geniu sa fii fericit. Sa fii nefericit nu trebuie nimic. Chiar si oamenii stupizi sunt nefericiti. Nu trebuie nimic.
Si e foarte usor sa fii nefericit deoarece intreaga minte traieste prin nefericire. Daca ramai fericit pentru o perioada mai lunga de timp, mintea incepe sa dispara, deoarece nu exista nicio conexiune intre fericire si minte.
Fericrea este ceva ce o transcende – dincolo de orice. Din aceasta cauza, mintea va crea unele probleme mai devreme sau mai tarziu. Chiar si cand nu sunt probleme mintea le va crea – probleme fanteziste, din senin, sa te faca nefercit. Odata ce esti nefericit, mintea este fericita. Esti din nou pe pamant si apoi lucrurile incep a se misca pe fagas.Mintea este radacina cauzala a nefericii si oricand esti fericit, esti dincolo de minte. Fii atent la un moment extraordinar de fericire. Brusc nu mai sunt niciun fel de ganduri. Esti pur si simplu fericit; nici chiar gandul despre nefericire nu mai e. Asta trebuie sa regasesti mai tarziu. Mai tarziu realizezi brusc: „ Ah, am fost asa de fericit timp de atat de multe minute fara nicio aparitie neasteptata a vreunei nefiriciri!”.Iti dai seama de asta numai dupa ce a trecut acel moment. Dar un moment cu adevarat intens de fericire nu are nici un gand. E pur. E complet lipsit de ganduri, si astfel mintea este deranjata foarte mult. Ea traieste prin nefericire. Ea a investit mult in nefericire. Asa ca asta urmareste. Odata ce individul a invatat cum sa fie fericit, el poate incepe pas cu pas sa elimine obiceiul de a fi nefericit. Si aceste este un simplu obicei, nimic altceva.
Este de necrezut ca oamenii sunt nefericiti doar datorita unui obicei.
Nu exista nicio cauzalitate pentru a fi nefericit. Lumea este absolut gata sa te faca fericit. Totul este asa cum trebuie sa fie, dar cumva individul nu observa. Individul continua sa traiasca in proprii nori – intunecati, tristi. Incet incet individul devine prea atasat de ei. El aproape ca incepe sa tina la ei. In fapt, fara ei el simte o pierdere, nu mai stie ce sa faca. Oamenii sunt legati de nefericire. Este aproape ca un mariaj obscur. Acum ca ai gasit o pista; o fereastra s-a deschis. Nu pierde aceasta pista. Ori de cate ori observi ca mintea apare cu vechile ei trucuri, sari imediat afara din ea. Fa ceva imediat sa te distraga. Chiar si jogging-ul va face asta. O scuturare buna a corpului sau palmuirea fetei poate face asta. Orice ce poate provoaca un soc, cum ar fi un dus rece sau alergarea in jurul casei – orice, orice pur si simplu schimba tendinta, si te ajuta sa revii pe pista. Aceasta e numai pentru cateva zile.
Odata ce ai inceput sa traiesti in fericire, odata ce ai dat de gustul ei si a patruns adanc in fiinta ta, atunci nu mai e nevoie de nimic. Pur si simplu ea este acolo.

Traducere din Capitolul 9 „ The Cypress in the Courtyard” - Osho

-----------------------------------------------------------------

Într-o relaţie profundă, dragostea cuiva poate avea rezonanţe în tine şi îţi aduce adâncimile în fiinţă.

Sunt două modalităţi de a te descoperi: una este meditaţia, cealaltă este dragostea.

Prin celălalt devii conştient de fiinţa ta interioară. El devine un drum pentru a ajunge la tine însuţi. Cu cât dragostea este mai profundă, cu atât voi sunteţi mai profunzi. Dacă iubeşti pe cineva şi profunzimile tale vorbesc cu ale lui, ai o întâlnire în Fiinţă; dacă nu se întâmplă aceasta, renunţă - dar nu crea nici un conflict, bătălie sau luptă pentru aceasta, nu vă distrugeţi unul pe altul.

Căutaţi în altă parte persoana care există şi care vă va iubi.

Nu vă stabiliţi impreuna cu cineva care nu este pentru voi....

Osho

2 comentarii:

Anonim spunea...

Ai spus ca oamenii stupizi sunt nefericiti. Depinde ce crezi prin oameni stupizi. Dupa parerea mea un idiot e fericit pentru ca nu e capabil sa-si puna anumite intrebari existentiale sa zicem. Pe cand un geniu isi pune o gramada de intrebari la care de cele mai multe ori nu gaseste raspunsul. Si asta poate fi o cauza a nefericirii. Plus ca, un geniu e mai capabil sa observe nefericirea in orice lucru.

Anton Ungureanu-Maier spunea...

1. In primul rand articolul la care faci referire e traducerea unei conferinte tinuta cu multi ani in urma de Osho (umanist, om de spirit, doctor in filozofie).

2. Parerea ta cred ca este profund influentata de o cunoscuta parabola biblica transformata in prezent intr-o adevarata legenda urbana "Fericiti sunt cei saraci cu duhul".

3. In viata ai doua cai in general: sa aderi neconditionat la crezurile altora sau sa treci prin filtrul gandirii tale si sa iti formezi propriile opinii, sa observi fara patima ceea ce se intampla in jurul tau.

4. Un savant spunea ca oamenii se impart in functie de inteligenta in trei mari categorii: Cei inteligenti care dezbat idei, cei mediocrii care discuta evenimente si restul care barfesc.


3.Am o intrebare. Chiar ai vazut vreodata tu, un om stupid, adica care barfeste si vocifereaza mai tot timpul, care povesteste tuturor despre necazurile lui, care e in stare sa repete zeci de ani aceeasi gresala sa mai fie si fericit?