sâmbătă, 31 mai 2008

Constientizarea - Compasiunea



Viata ta nu e mai buna sau mai rea decat a altcuiva.



Viata fiecarei persoane are suisuri si coborasuri, lucruri bune si lucruri rele, ras si lacrimi.


Nu trebuie sa refuzi experientele care vin la tine.

Nu exista nimic nedemn in ele.


Intr-adevar, daca privesti fara prejudecata, vei vedea ca nu exista lectie care sa vina la tine fara sa-ti aduca aminte, cu blandete, ca esti iubit si pretuit, exact asa cum esti.


Osho

===========================================================



Compasiunea inseamna, in fond, sa accepti greselile oamenilor, slabiciunile lor, sa nu te astepti ca ei sa se comporte precum zeii.

Aceasta pretentie este o cruzime, pentru ca ei nu vor fi capabili sa se comporte ca niste zei, iar apoi vor decadea atat in ochii tai cat si in proprii lor ochi.

Nu vor mai avea respect de sine.

I-ai schilodit intr-un mod periculos, stirbindu-le demnitatea."

"Adu-ti aminte sa nu umilesti persoana de langa tine cu compasiunea ta; altfel nu vei mai simti compasiune - in spatele cuvintelor , te vei bucura de umilinta pe care i-o vei aduce".


Osho, "Compasiunea"

---------------------------------------------------------------


Constientizarea se face în trei pasi.




Mai întâi, fii constient de corpul tau - când mergi, când tai lemne, sau când cari apa de la fântâna.

Fii atent la el, constientizeaza fiecare miscare, nu mai face lucrurile mecanic, ca un zombie, ca un somnambul.




Dupa ce ai devenit constient de corpul tau si de miscarile lui, treci mai departe la minte si la activitatea ei - gânduri, imaginatie, proiectii.

Când devii constient de minte, te asteapta o mare surpriza. Cu cât esti mai constient de ea, cu atât circula mai putine gânduri. Gradul de constientizare este invers proportional cu numarul gândurilor, energia fiind aceeasi. Când esti constient în proportie de suta la suta, nu mai exista
energie disponibila pentru gânduri, si mintea devine absolut tacuta.

Atunci este timpul sa mergi si mai adânc.


Al treilea pas este sa devii constient de sentimente, de stari de spirit, de emotii. Cu alte cuvinte, treci la inima si la activitatile ei.

Atunci te asteapta o noua surpriza.


Tot ce e bun creste, si tot ce e rau începe sa dispara. Iubirea creste, ura dispare. Compasiunea
creste, supararea dispare. Darnicia creste, lacomia dispare.

Când ai constientizat pe deplin inima, ai ultima si cea mai mare surpriza: nu trebuie sa mai faci nici un pas.
Un salt cantitativ se produce de la sine. Din inima, te pomenesti dintr-o data în însusi centrul fiintei tale. Acolo esti constient doar de constiinta.

Nu mai ai de ce altceva sa fii constient.
Iar asta este puritatea suprema.

Asta este ceea ce numesc eu iluminare.



Osho "Maturitatea"


2 comentarii:

Anonim spunea...

De ceva vreme va citesc blog-ul si m-a miscat profund.Cred cu tarie in Legea Atractiei , dar , considerand ca Dumneavoastra sunteti mai bine documentat in domeniu , as vrea sa va adresez o intrebare: Daca ne atragem singuri toate experientele , succesele si esecurile , cum se integreaza in aceasta lege universala notiunea de Karma si interventie divina?De exemplu , daca o persoana este nefericita drept pedeapsa pentru o viata anterioara , desi ea in prezent gandeste pozitiv?Scuze pentru deranj , si astept cu interes un raspuns.Cu pretuire si respect , Rares

Toni spunea...

Salut!

In primul rand nu exista (in sensul strict) ceea ce se numeste pedeapsa pentru actiunile din vietile trecute. Sunt actiuni pe care orice fiinta inainte de a venii in planul fizic, Terestru alege sa le depaseasca pentru ca nu a reusit acest lucru in vietile precedente. Pentru acest lucru alege, un anumit moment al venirii in planul fizic un moment astral, care e in principiu favorabil pentru ceea ce doreste fiinta sa depaseasca. Deci totul se rezuma la propriile alegeri, la liberul arbitru. Pare a fi intradevar, o pedeapsa atunci cand din dorinta noastra de a evolua rapid, dorim sa depasim prea multe obstacole, sa invatam "pe repede inainte" prea multe lectii si alegem o traiectorie a vietii cu foarte multe obstacole. Viata se poate modifica radical daca constientizam ca asa zisele perioade mai dificile sunt alese de noi spre "binele nostru". Trebuie privite constient ca un lucru stimulativ, ca o provocare la evolutie.
Prin constientizare, putem sa atragem apoi noi experiente care sa ne faca viata mai placuta, care sa ne schimbe traiectoria radical. Consecventa si vointa joaca un rol de terminant aici. Trebuie facuti pasi chiar mici dar in mod consecvent, daca se poate zilnic. Chinezii spun ca picatura de apa gaureste piatra si nu valul.